Teozofija danes
Weno R. Bergström

Theosophia, Poletje 1970.

Ali ste danes zjutraj vzeli v roke časopis in ga na koncu odložili z zmedenim občutkom negotovosti; morda s prehajajočo mislijo, da je včerajšnji dan prešel in da bo prihodnost neizbežno zmedena? Ali ste se spomnili na človekoljubna dela, ki so krasila vaša pretekla leta, in pomislili o njih navideznem popolnem izginotju zaradi kriz ki jih potrebuje ekonomija vojne? Če ste se, potem je vaše razmišljanje ustavilo spoznanje, da bi bilo potrebno ohraniti neko načelo ravnanja ali vodenja, ki bi bilo dovolj vitalno in močno, da bi preseglo ta hrup in usmerilo vaše življenje preko plitvin tega nevihtnega prehoda. Ali se vam je zazdelo, da je vaša Teozofija toliko vitalno dinamična, da bi lahko razblinila oblake zmede in usmerila vaš tok za današnji dan?

Ta sestavek je poziv k vitalnem življenju v času preizkušnje; poziv k izražanju življenjske filozofije, ki je bolj učinkovita in bolj prožna kot tetive treniranega atleta. Teozofija je filozofija, ki je stara kot čas in v svoji koristnosti in uporabnosti enako sodobna kot zadnje odkritje v znanstvenem laboratoriju. Ali to veste?

To ni poziv neprevidnemu naj steče do najbližjega vogala in poskuša prepričati vse mimoidoče, da Teozofija ponuja vitalno sporočilo za današnji čas, ampak izziv, da bi se zaustavili in se odgovorno okrepili, da bi lahko opravili tisto dolžnost, ki vam jo nalaga Teozofija, in da bi vaše potrpežljivo razumevanje in nesebično služenje vzbudilo pozornost ljudi, da bi rekli: “Kaj je tista moč, ki usmerja njegovo življenje? On je močan. On je gotov. Njegov duh ni omajan. Imeti mora nekaj, kar je močno in plemenito. Vprašal ga bom.”

Bodite pozorni na to skromno resnico: Nič nima vrednosti, razen to, kar lahko uporabite. Da bi lahko karkoli učinkovito uporabili, pa se moramo soočiti z dolžnostjo upravljanja, z odgovornostjo. Ali je vaša Teozofija za vas odgovornost? Ali se vaša odgovornost, vaša Teozofija, širi med vaše prijatelje? Če ne, potem ste zgrešili izziv služenja današnjemu zmedenemu svetu. Med vsemi učenji Teozofija najbolje oskrbi um s tistim širokim pogledom, ki nudi uravnovešeno moč zagotovitve urejevanja življenja v koristnem združevanju s so-bitji. Ta pogled je daleč od samo-osredotočene psihoze eskapista. Je daleč od sebičnega nareka. Je prej vsebinsko spoznanje, da je pridobitev vsake unče znanja in informacije žrtveno dejanje predanosti, položeno na oltar človeštva, s ciljem človekove božanske popolnosti.

Prosim vas torej, da razmislite o svoji Teozofiji. Iz njenih širnih in na videz brezdanjih globin ste pritegnili navdih in moč. Če ste bili resni pri svojem iskanju, potem se je vaš pogled odprl za veliko duhovno spoznanje - spoznanje, ki ga vzbuja velika potreba. Bodite pozorni na to potrebo. To je uporaben izziv; moralna odgovornost za koristno uporabo v življenju. Kaj je imel v mislih Nazarečan, ko je rekel: “Svetilka tvojega telesa je oko. Če je torej tvoje oko zdravo, bo vse tvoje telo svetlo.” (Matej, vi, 22.)

Naj bo torej vaša Teozofija veliko obilje, ki izvira iz notranjih virov vašega bitja, tako obilno, da bi lahko nahranilo hirajoče, ki so vam preveč blizu. Morate le iztegniti roko, da bi lahko opisali lok dolžnosti in se z izpolnitvijo te dolžnosti osvežili z dišavo neosebnega dejanja. Modri človek je velik in plemenit, pa čeprav je skromen, kajti ko je iz oči v oči s sočlovekom vidi zgolj dvojnika v širnem duhovnem bratstvu.

Kako hodite po tržnici? Z odvračajočimi očmi? S pikolovskim zaupanjem sebičneža ali z brezbrižno ravnodušnostjo? Ali pa hodite z gorečim očesom prepoznavanja dobre volje, s tisto silovitostjo koristne predanosti, ki jo naznanja preprosta prijaznost in sočutno razumevanje. Ali veste, da so zdravila in mazila skromnega enako učinkovita v svojih zdravilnih učinkih kot pokroviteljstvo tistega, katerega bogastvo lahko služi večji stvari? Ali vzamete svojo Teozofijo s seboj na tržnico?

Ko govorim o Teozofiji kot življenjski filozofiji, ne želim nakazati samo to, da je potreben filozofski študij. Ta je v veliki meri dosegljiv in ga je mogoče opraviti s potjo. Nakazati želim predvsem to, da na vas čaka vsebinsko vodstvo do koristnega in plemenitega življenja; pomorska karta morja pustolovščin, o katerih morda niste nikoli niti sanjali, in zagotovilo, da boste za vsako unčo resnosti sčasoma poželi žetev, ki bo nahranila lačne in zmedene ter mimogrede prinesla v vaše življenje tisti blagoslov spokojnega miru, ki je onstran kakršne koli cene.

Prevod: Anton Rozman

Zadnjič obnovljena: januar 2009
Copyright © 2005 Teozofija v Sloveniji