Potrpežljivost, posebna vrsta moči
Christopher News Notes

Potrpežljivost je tiha, vsakodnevna vrsta moči - manj občudovana kot njen drzen bratranec Pogum. Pogum prečka hrupne brzice, da bi osvobodil družino. Potrpežljivost si z njo deli hišo, dokler ni ponovno zgrajena. Zaradi skrbi za druge, potrpežljivost mirno prenaša, tolerira in čaka.

Potrpežljivost je drugačna vrsta moči. Včasih jo celo zamenjamo s slabostjo. Vendar potrpežljivost ni speča. Biti potrpežljiv ne pomeni sprijazniti se z vsem brez pritožbe. Mnogokrat moramo spregovoriti. Potrpežljivost je moč, ki nam omogoči govoriti vljudno in prijazno, namesto sarkastično in žaljivo, tudi takrat, ko smo jezni.

Potrpežljivost je vztrajnost in odpoved, ki ju motivira ljubezen do drugih, ljubezen do nas samih in ljubezen do Boga.

Bodite potrpežljivi do drugih

Nesreče pogosto spodbudijo v ljudeh najboljše. Mi potrebujemo moč in pogum za soočanje s krizami v življenju. Toda brezkončni vsakodnevni problemi prebujajo v nas najslabše. Drobne nevšečnosti postopno načnejo naše razpoloženje. Če nismo pazljivi, poškodujemo drug drugega s preveč jeznoritim govorjenjem in delovanjem. Da bi uspešno premostili težave, potrebujemo potrpežljivost v eni od njenih oblik.

Samo-nadzor

Gloria Chisholm v Parents of Teenagers piše o izkušnji, ki jo je imela, ko je s svojima dvema, nenehno bojujočima se mladostnikoma nakupovala v špeceriji.

Njen sin je svojo sestro ozmerjal, ta pa je zakričala nanj, naj že enkrat utihne. Mrs. Chisholm je občutila vznemirjenje, ki se je začelo obračati v jezo. Morala se je umakniti, da se je umirila. Sinu je ukazala naj gre iskat korenje, hčerki pa naj gre po brokoli - “ZDAJ!” Pisateljica pa se je odpravila po jajčevce, kjer je “desetkrat globoko zajela sapo in molila kot nora, da bi ji Bog pomagal, da bi ostala dovolj mirna, da ne bi vse jajčevce zmetala v glave svojih mladostnikov”. Tiha molitev in kratek “time out” sta obnovila njen samo-nadzor. Gloria Chisholm, si ni dovolila vpitja, “Neumna, nespoštljiva otroka, dosegla bosta, da bom čisto ponorela!” Vedela je, da osebni napadi v jezi lahko škodujejo otrokovemu samo-spoštovanju.

Ko smo jezni, je naš takojšen vzgib ta, da bi udarili navzven in se tako zaščitili. Toda sočutna stran v nas skuša zaščititi tudi druge ljudi. Zato moramo zadržati dovolj dolgo prvi vzgib, da stopi v ospredje naša skrb za druge in dober namen ter spregovorita, “Ustavi se! Tega v resnici ne želiš narediti.” Potrpežljivost nas usposablja za nadzor nad samim seboj, namesto da bi ranili druge.

Razumevanje

Ko sta pisala svojo knjigo The Gift of the Blessing, sta Gary Smalley in John Trent prosila ljudi za primere blagoslova, ki so jih prejeli od svojih staršev. Mnogi so vključevali potrpežljivost - ko so si starši vzeli čas za razumevanje. Tu je nekaj odgovorov:

“Moji starši so si vzeli čas, da bi mi prisluhnili in so me gledali naravnost v oči.”
“Moji starši nikoli niso delovali, kot da bi bili popolni, in nikoli niso pričakovali, da bi bil jaz popoln.”
“Ko je bil na poslovnem popotovanju, je moj oče vedno poklical in želel govoriti z vsakim od nas, otrok.”
“Moja mati ni hitela, ko sem ji pomagala kuhati, tako da sva lahko opravili to delo skupaj.”

Vzeti si čas za poslušanje in razumevanje je čudovito darilo ljubezni.

Prilagajanje

Lewis Smedes, profesor etike, je omenil, da že sama bližina, ki obdaja družinsko življenje, ustvarja probleme. Poveča osebnostne razlike in drobne navade, ki omrežijo naše živce. Smedesa je na primer jezil perfekcionizem, ki je njegovi ženi jemal toliko časa za opravljanje drobnih stvari. Njo pa je vznemirjala njegova navada sprehajanja po kanalih na televiziji. Ker sta se oba zavedla nelagodja drugega, sta poskušala biti bolj prilagodljiva.

Obzirnost

Umetnik Phil Rasmussen se je soočil z norim problemom, ko je slikal na odprtem v tuji deželi. Okoli njega so se zbrali otroci, se dotikali njegovih čopičev in stresali njegovo stojalo, tako da ni mogel več delati. Stvar jih je zanimala, zato ni hotel, da bi šli stran. Zato je okoli stojala s kredo zarisal krog in jim rekel: “Tega kroga ne smete prestopiti.” In otroci so opazovali naprej, ne da bi ovirali njegovo delo. Potrpežljivost pogosto prevzame obliko poskusa reševanja problemov z vljudnostjo in obzirnostjo.

Umirjenost

Lastnik vlečne službe Pat Malone ima vseskozi opravka z ljudmi, ki niso prav srečni, da potrebujejo njegovo uslugo. Ko ljudje na njega kričijo, ve, da je le primerna tarča. V resnici so jezni na drugega voznika ali pa sami nase, ker so povzročili nesrečo ali pa zanemarili svoj avto. In zato izlijejo svojo jezo na nedolžnega človeka. To vedenje pomaga Maloneu, da ostaja miren. Kakor tudi smisel za humor. Velik in močan, kakor je, vozi vlačilec, ki je pobarvan v roza in belo barvo, ki razorožita stranke. Potrpežljivost pomeni ostajati miren in prijazen, ko drugi postanejo jezni in nasilni.

Pogled od daleč

Ko občutimo pritisk, nas vznemirijo že drobne nevšečnosti. Že kratek postanek v prometni gneči ali v vrsti v trgovini lahko povzroči razdražljivost. V prenapolnjeni mestni veleblagovnici se je nekega dne zataknil trak v novi blagajni. Blagajničarka se je zaman trudila, da bi ga osvobodila in je na koncu poklicala na pomoč delovodjo. Medtem se je vrsta večala, razpoloženje kupcev pa nižalo. Toda, ko se je vznemirjena mlada blagajničarka opravičila človeku, katerega račun se je zataknil, je ta mirno odgovoril: “Noben problem, te stvari se dogajajo.” Ta človek si ni dovolil, da bi drobna nevšečnost povzročila to, da bi pozabil na čustva mlade osebe, ki se je učila novega dela. Potrpežljivost nam daje čas, da vidimo stvari od daleč. In ta pogled nas opominja, kako pogosto tudi mi preizkušamo potrpežljivost tistih okoli nas.

Bodite potrpežljivi s samim seboj

“Bodite potrpežljivi do vsakogar, predvsem pa do samega sebe,” je svetoval Francis de Sales. “Mislim na to, da naj vas ne motijo vaše nepopolnosti in da se vedno pogumno vzdignete po vsakem padcu.” Čeprav znan po svoji prijaznosti in radoživosti, je rekel, da je potreboval 20 let, da si je pridobil tak značaj.

Isti nasvet, ki ga je podal Sv. Frančišek, se glasi: Bodite potrpežljivi sami s seboj. Ne obsojajte se, zato ker niste popolni.

Izogibajte se perfekcionizmu

Biti popoln prvi vsem je lahko samo-zavajajoče. Na primer, ko si starši ne dovolijo pokazati nobenega vznemirjenja ali jeze, se njihovi otroci počutijo krive, ker imajo takšna čutenja. In, medtem ko starši ne smejo nikoli žaliti mladih, ne verbalno in ne fizično, pa se jim ni potrebno izogibati, da bi pokazali normalna čustva.

Zaposlene matere in očetje se morajo soočiti s svojimi omejitvami, vzpostaviti prioritete in si dovoliti, da nekaterih stvari ne zmorejo. Imeti realne cilje pomaga zmanjšati napetost in utrujenost ter ohraniti dovolj energije za bolj pomembne stvari: starši morajo otrokom dati vedeti, da so ljubljeni.

Kaj Nancy Cassidy omogoča, da njuna dva otroka vesta, da je tam, ko jo potrebujeta. Našla si je delo, ki ji omogoča nekaj prožnosti, tako da si lahko vzame čas, ko mora bi ti z otrokoma. Lahko ju obišče pri šolskih igrah in skrbi za njiju, ko sta bolna. Ker si je postavila prioritete, lahko uživa tako v družini kot pri delu, ne da bi zapostavljala eno ali drugo.

Potrpežljivost pomeni priznavanje naših človeških omejitev in jih dopuščati.

Sprejmite spremembo

82-letna ženska v Walesu je zagotovila piscu Edwardu Fischerju, da pozitivne spremembe staranja nadvladajo negativne. Rekla je, “Ko se starate, spoznate nove stvari in si rečete ‘Želim si, da bi bila bolj pametna, ko sem bila mlada.’”

Potrpežljivost pomaga kot uravnava za spremembe, ki jih prinaša življenje, da ne vidimo le problemov, ampak tudi priložnosti.

Vztrajnost

Je pomembna, ker ne dovolimo, da bi nam dandanašnje poudarjanje hitrosti vzelo pogum, ko za dosego naših ciljev potrebujemo veliko časa.

Bessie Pender je bila dobra dijakinja na srednji šoli. Toda zgodaj se je poročila in imela otroka, tako da je odložila svoje načrte glede študija. 17 let je, medtem ko je njena hči rastla, delala kot čistilka v osnovni šoli. Takoj, ko je lahko, se je vpisala na dopisno univerzo, a nadaljevala s svojim delom. Ni bilo lahko, vendar pa je bila poplačana z diplomo v pedagogiki in s službo učiteljice. Potrpežljivost je osnova moči vztrajnosti.

Poglejte lepšo plat

Vzgojiteljica v vrtcu, Ray Lesch, deli svojo ljubezen do narave s svojimi 5-letnimi varovanci in njihovimi starši. Vodi jih na izlete, vključno s takim, ko opazujejo sove. Ko otroci poskušajo oponašati klic sove, jim Leschova nudi lekcijo iz potrpežljivosti. Pravi jim, “Če se sova odzove, je to dobro. Če ne, vam je še vedno lepo, ker ste skupaj s svojimi prijatelji.”

Potrpežljivost nam kaže dobro plat življenja, tudi takrat, ko stvari ne gredo tako, kot smo jih načrtovali.

Bodite potrpežljivi do Boga

Ko je nosilec zlate olimpijske medalje, Paul Azinger, zvedel, da ima raka, njegov odziv ni bila jeza ali samo-pomilovanje. Rekel je, “Ko se zgodi nekaj takega, lahko vpijete ‘Zakaj jaz, Bog?’, ali pa lahko povsem spremenite držo in se zatečete k Bogu. To sem naredil jaz.” Azinger je spoznal, da ima Bog načrt zanj.

Po kemoterapiji in še vedno med tedni terapije z obsevanjem, je novinarjem povedal, “Ta celotna preizkušnja je bila ena izmed največjih izkušenj v mojem življenju ... Dala mi je možnost, da opogumim in navdihnem veliko ljudi. Veliko me je naučila.”

Azinger je spoznal, da je lahko celo nesreča način, na katerega Bog pomaga pri rasti našega razumevanja - in način, na katerega nas uporablja, zato da bi pomagali drugim.

Pred kakšnimi 18-timi stoletji je Sv. Irenaeus zapisal: “Niste vi tisti, ki oblikujete Boga. Bog je tisti, ki oblikuje vas. In, če ste delo Boga, potem počakajte na roko Umetnika, ki vse stvari opravi takrat, ko je za to čas.”

Notranji mir, ki prihaja iz zaupanja v Boga, nam pomaga pri mirnem obravnavanju vsega, kar nam prinaša življenje. Osvobojeni nepotrebne vznemirjenosti, lahko izkušamo veselje do življenja.

Molite za vero, ki prinaša mir, ki nas, ne le zdravi, ampak pomaga zdraviti tudi druge. In s potrpežljivostjo žarčite moč Božanskega zdravilnega miru.

Prevedeno z dovoljenjem Teozofskega društva na Filipinih iz Theosophical Digest, 1st Quarter 1996. Christopher News Notes, no.372, 12 East 48th Street, New York, U.S.A.

Prevod: Anton Rozman

Zadnjič obnovljena: januar 2009
Copyright © 2005 Teozofija v Sloveniji