Globoko razmišljanje - odločno delovanje
Dick Cutting

Theosophia, julij-avgust 1945.

(To so odlomki iz pisma, ki ji objavljamo zaradi njihove notranje etične vrednosti - Urednik.)

Tako dolgo, dokler skušamo doseči to, kar goreče in razumsko verjamemo, da je pravilna smer, ni izgubljeno nič.

Se predati ... in reči: “Briga me,” ... “Kakšen smisel ima,” ... “Saj ni pomembno,” ... je najslabša od človekovih hib.

Mi preprosto ne moremo odreči naše podpore in konstruktivnega truda predstavitvi Dela Mojstrov, samo zato, ker so naša srca začasno preplašena zaradi neke prehodne težavi pri širitvi Teozofije. Vsak član T. D. se nahaja na določeni stopnji razvoja, tako kot na splošno vsak član človeške rase. Napake pri presoji, rezultati, ki zgrešijo cilje, se bodo pri upravljanju s teozofskimi zadevami v prihajajočih letih zagotovo še dogajali.

Nekaj pa je gotovo: napak ni, kjer ni truda; prav tako pa ni niti najmanjšega napredka. Najprej razmišljanje, nato delovanje ... delovanje in znova delovanje, ustrezno predhodnemu skrbnemu razmišljanju. To je prav lahko ključna nota za delovanje vseh nas. Naša evolucija je tako zelo odvisna od ustrezne povezanosti teh dveh činiteljev. Mišljenje in delovanje ... iz celotnega delovanja in razmišljanja bo gotovo sledilo neko skromno znanje. In prav to doseženo znanje in modrost, pridobljena iz izkušnje, nam omogočata stalno napredovanje po poti notranjega in zunanjega razvoja.

V tem ni nič novega. Vendar pa moramo razmišljati v tej smeri in nato prenoviti naše poglede. Bolje je delati napake, kot pa sedeti na divanu v udobni sobi in ne početi nič. Vsak napredek vključuje napake in popravke ... razmišljanje in delovanje, ter novo premišljevanje in nova preizkušnje. Vsak od nas se lahko uči iz lastnih napak v presojanju in razmišljanju. Le strahopetec se boji plačati za njih.

Radostno plačajte Karmo za trenutno pomanjkanje Modrosti pri izpeljavi določenega delovanja, katerega rezultat morda ni bil tako zadovoljiv kot bi lahko bil. Plačajte jo z veseljem ... se učite iz nje ... in bodite tudi poplačani. Prihodnja Karma je podobna problemom, s katerimi se soočate danes. Vi ustvarjate težave in ugodja v trenutnem dogajanju. Vsak težava, s katero se soočate sami, ali pa je odziv na druge, izhaja iz vašega lastnega delovanja. Že samo dejstvo, da se morda zavedate neskladnosti v svetu delovanja, je gotovo znamenje, da ste priča prizoru, kateremu ste nekoč že bili priča, najsi kot gledalec ali igralec.

Torej, kaj je potrebno narediti? Preprosto naslednje: potopite se naravnost v metež življenja, kjer je vrtinec delovanja hiter, nemiren, težaven in vznemirljiv. Naredite najbolje, kar zmorete, da bi delovali v skladu s teozofskimi učenji. Poskušajte ... na kakršen koli že način. Nikoli ni prišlo do nobenega napredka brez srčnosti neke duše, ki je imela pogum, da je skušala izboljšati stvari ter nato prevzeti karmične posledice.

Takšne dandanes svet pogosto obravnava kot “skrajneže”. Avatar Jezus je bil “skrajnež”. Bodite radikalni teozof, in nato, delujoči teozof ... bodite razmišljujoči teozof. Skušajte ... in vzemite na svoja ramena breme in ga nosite, ter ne dovolite, da bi padlo z njih zaradi nedelavnosti.

Kakor je tako prikladno rekel Dr. G. de Purucker: “Začnite, in dobljena bo že polovica bitke. Nadaljujte, pa ne boste dobili le ene bitke, ampak si zagotovili tudi nadaljnje zmage.”

Prevod: Anton Rozman

Zadnjič obnovljena: januar 2009
Copyright © 2005 Teozofija v Sloveniji