Pretvorba seksualne energije
Darshani Deane

Preden je Gregg dobil službo kot voznik kamiona, je učil matematiko na kmetijski šoli. Kot učitelj je imel le malo denarja in časa. Prevozništvo mu je dalo oboje. Za volanom je imel dovolj časa, da je razmišljal o Realnosti. In v kamionu je lahko prav tako nemoteno meditiral kot v svojem stanovanju. Prišel je na mojo delavnico “Samo-izpopolnjevanje: ključi vzhoda”, da bi se naučil, kako uskladiti duhovna in seksualna prizadevanja. Gregg nam je pripovedoval o svojem guruju. “Je Američanka, babica, ki živi v Kaliforniji in je dosegla zenit človeškega potenciala. Ne glede na to, kaj se dogaja, je vedno blažena. Izžareva mir, ljubezen in svetlobo. Zadnjič, ko sem bil pri njej, je govorila o spolnosti. ‘Dokler ne obvladamo spolne sle’, je rekla, ‘je naš duhovni napredek omejen.’ Ni razložila zakaj. Od takrat me ta trditev preganja. Rad imam mir, ki mi ga je prinesla meditacija. Rad bi prodrl še globlje, resnično globoko. A obenem sem normalen fant z normalnimi potrebami. Imam prijateljice v različnih mestih. Če si svoboden, je težko ignorirati slo. Kaj mislite, na kaj je mislila moja učiteljica s temi besedami? In kako bi lahko uskladil ti dve moji nasprotni težnji?”

Seksualna energija vsebuje mistično silo, ki jo poznajo le redki ljudje. Če se njena inherentna moč ne potroši navzven, se pretvori v “ojasi”, substanco, ki je potrebna za doseganje Kozmične Zavesti. Ojas prinaša živahnost, moč in magnetizem, ne le za doseganje višjih stanj bivanja, ampak tudi za uspeh na vsakem polju, še posebej pri ustvarjalnem delu.

Recimo, da imate na vašem računu sto dolarjev. Načrtujete, da bi nekaj od tega denarja porabili za dopisni tečaj, ki bi vam lahko odprl vrata v novo poslovno kariero. Ne veste natančno, koliko bo tečaj stal, a danes še niste pripravljeni razmišljati o tem. Jutri je vaš rojstni dan in slavje, ki bi ga radi pripravili, je tisto, ki vam predvsem roji po glavi.

V veleblagovnici kupite kruhke, sir, sladkarije, vino, pivo in šampanjec. Račun je pravi šok: 95 dolarjev! To pomeni, da vam je ostalo za vaš tečaj le 5 dolarjev. To ravnovesje petih dolarjev je tisto, na kar je mislila vaša učiteljica. Seksualna energija deluje podobno kot bančni račun. To, kar je na računu, lahko usmerimo le v dve smeri, dol ali gor.

“Moj problem je, da imam zelo seksualno naravo.”

To ni problem! To je darilo. Visoko seksualna narava je znamenje duhovne sile. Številni najbolj duhovni in ustvarjalni moški in ženske so imeli precej seksualno naravo. Pretvorjena seksualna energija je dvigalo, ki nas lahko dvigne do Kozmične Zavesti in ustvarjalne genialnosti.

“Lahko razumem idejo pretvorbe. Toda, ali obstaja še kaj drugega, kar bi bilo narobe z izražanjem spolne sle, ko se ta pojavi?”

Ugleden budistični učitelj Sri Goenka pravi, da so “svobodni” spolni odnosi škodljivi in da ljudi vržejo iz njihovega mentalnega ravnovesja. Rekel je, da so ljudje, ki so prišli k njemu in, ki so se “predajali svobodni spolnosti”, neuravnoteženi.

“Kakšna je povezava med neuravnoteženostjo in svobodno spolnostjo?”

Morda počiva v tem, kar je govoril dobro znani makrobiotski učitelj. On je rekel, da vedno, ko imamo spolni odnos z določenim človekom, sprejmemo v sebe, ne le partnerjevo spolno energijo, ampak tudi njegov ali njen nivo zavesti. Promiskuiteta pomeni, da se prepojimo z različnimi in morda nasprotujočimi si nivoji zavesti.

“Kako potem obvladamo spolno slo?”

S tremi “aritmetičnimi” procesi: substitucijo (nadomeščanjem), subtrakcijo (odvzemanjem) in adicijo (dodajanjem).

Nadomeščanje

Recimo, da se peljete s kamionom skozi mesto, kjer živi vaša privlačna prijateljica. Predstavljate si jo v vašem umu in skoraj v istem trenutku se pojavi spolna želja. Sri Goenka pravi, da je izražanje kot zatiranje sle enako škodljivo. On pravi, da bi morali, v trenutku, ko v sebi začutite strast, opazovati občutke, ki se porajajo v vašem telesu. S tem, ko jih opazujete, strast izgublja svojo moč nad vami.

Sri Aurobindo uči, da takrat, ko se poraja spolno slo, vi lahko vidite, kaj to je: gibanje nižje narave. Ne smete se bojevati z njim, kajti če to naredite, boste premagani. Namesto, da bi se borili, se umaknete iz gibanja. Ločite se od njega in ga opazujete kot nekaj, kar niste vi. Zunanje sile narave se nam vsiljujejo.

Ni se nam potrebno bojevati z njihovim vsiljevanjem, kot tudi ni nujno, da odpremo vrata in se prepiramo z vsakim tujcem, ki potrka na njih.

Ideja je torej v tem, da zavrnemo sodelovanje s tistim, kar se vsiljuje, ne pa, da se s tem borimo ali pa da to spodbujamo. Stojte ob strani kot Pričujoča Zavest. Prav osupljivo je, kako se potem vzgib hitro razgradi. Ko se to zgodi, se naša seksualna energija pretvori v močno silo, ki jo lahko uporabimo za druge cilje.

Odvzemanje

Da bi obvladali kakršnokoli ravnanje, moramo vedeti, kaj ga povzroča in nato te vzroke odstraniti. Vede govorijo o treh gunah ali kvalitetah, ki vladajo človekovemu življenju na svetu: tamas, rajas, sattva. To dejansko niso kvalitete, ampak bolj snov, iz katere je sestavljen univerzum, kot niti vrvi, ki to vrv sestavljajo. Dejansko lahko rečemo, da vse v univerzumu obstoja v teh treh načinih obstoja. Tamas je kvaliteta počitka, rajas gibanja, sattva ravnovesja, luči in ravnotežja. Sri Aurobindo jih opisuje kot pasivnost, strast in ravnovesje.

Ko v telesu prevladuje tamas, smo utrujeni in leni ter si želimo spati. Ko prevladuje rajas, se počutimo aktivne, nemirne ali strastne. Jedi, ki jim vlada tamas, kot recimo postana hrana, meso, perutnina, ribe in jajca, povečujejo zaspanost nižjega telesa in naše zavedanje njegovih potreb. Rajasične jedi, kot recimo česen, čebula in pikantne jedi, sprožajo spolno željo. Duhovni učitelji zato tistim, ki prakticirajo meditacijo, odsvetujejo vse te jedi. Da bi izkusili tišino, da bi lahko sedeli v miru in se odprli luči, bi morali jesti sattvične jedi, ki odpirajo pot višji energiji, jedi, kot so žita, zelenjava, mlečni izdelki in sadje.

“Ali to uči le vedska tradicija?”

Vse mistične tradicije učijo, da igra hrana, ki jo uživamo, glavno vlogo v odvisnosti od spolnosti. V Philokali, izboru spisov zgodnjih Krščanskih Očetov iz Puščave, Sv. Neilos piše, da je spolna želja, tesno povezana s tem, kar jemo. On pravi, da že sama bližina želodca in spolnih organov priča o tesni zvezi med hrano in spolnostjo. Krščanski svetniki, pravi on, so zapustili mesta, da bi se izognili slabi družbi in se ohranjali pri življenju z oreški in jagodami, z vsem, kar pač raste na drevju in grmičevju. Navaja Marka, 1,6: “Imel pa je Janez obleko iz velblodje dlake in usnjen pas okoli ledij ter je užival kobilice in divji med.” Sv. Neilos zaključuje, da bi morali zadovoljevati naše telesne potrebe z zelo malo napora. Sv. Maksimos pravi, da je demon nečistosti močan in da silovito napada tiste, ki so nemarni pri vprašanju diete.

“Ali kristjani še vedno spoštujejo te predloge?”

Kontemplativni da. Redovi, kot so recimo trapisti, spoštujejo pravilo Sv. Benedikta in ostajajo pri preprosti vegetarijanski dieti. Ko so Sv. Benedikta vprašali: “Kakšne hrane ne bi smeli jesti mi kristjani?”, je odgovoril: “Če bo jed, ki si jo boste želeli, bežala pred vami po mizi, potem je ne jejte.”

“In budisti?”

V budističnih templjih, ki sem jih obiskal v Nepalu, Burmi in v Združenih Državah, sem videl le vegetarijansko hrano. Sri Goenka pravi, da mesna in začinjena hrana vznemirja um, zato te hrane, če jemljemo meditacijo resno, ne bomo jedli.

Do sedaj smo si ogledali le spodbujanje okusa, vendar pa, če smo iskreni, bomo uporabljali odvzemanje tudi pri spodbudah, ki izzivajo naše oči, ušesa, nos in kožo. To pomeni, da se bomo izogibali televizijskim oddajam, romanom, pesmim s sugestivno liriko, slikam, ki spodbujajo misli spolnosti in bližine ljudi, ki pri nas sprožijo spolno slo.

Dodajanje

Tretji proces se nanaša na prakse kot so recimo Hatha Yoga, Pranayama, meditacija, ponavljanje manter in pridobivanje kreposti za čiščenje srca in uma.

Človek je veliko bitje. Poglejte veščo. To tako pritegne luč, da se ji ne more upreti. Luč jo zažge in vešča umre zaradi skušnjave vida. Ker se riba ne more upreti črvu, se zatakne na trnek, samo zaradi čuta okušanja. Vonj določenih cvetov tako zelo privlači muho, da pozabi na čas. Pride tema, cvetni listi se zapro in muha je ujeta - zaradi čuta vonja. Lovci jelenjadi na vzhodu si sposodijo bambusne piščali, s katerimi hipnotizirajo jelena. Ta drvi h glasbi in konča v lovčevi mreži, zaradi čuta sluha. Lovci slonov izkopljejo veliko luknjo in nad njo postavijo umetno slonico. Samec se tako vzburi ob misli, da bi se je dotaknil, tako da pade v luknjo. Pokonča ga njegova skušnjava po dotiku. Ta bitja so žrtve le enega izmed čutnih organov. Pa poglejmo na stanje človeka. Pri nas sočasno deluje vseh pet čutov!

Obvladovanje spolnosti se zdi težavno, toda na voljo imate sredstva za duhovni uspeh. Želite iti “globlje” in vaša želja je iskrena. Iskrenost je ključ za samo-izpopolnjevanje. Ta ključ bo deloval ob vašem naslednjem rojstnem dnevu, ko bo prišel čas za slavje. Namesto, da bi zdrveli v veleblagovnico, boste prej razmislili o vaših prioritetah. Nato se boste morda vprašali: “Kako bo tokrat? Šampanjec ali tečaj?”

*

Ljubezen mora posvetiti spolnost. Ljubezen, tovarištvo, medsebojna strpnost in obzir morajo rasti že od samih zgodnjih dni poroke, sicer je bodoče razbitje neizogibno. Srečni so tisti pari, ki so ustvarili trdno prijateljstvo še preden začenjajo pojemati dnevi strasti. Veliki psiholog Carl Jung je govoril isto kot duhovni učitelj Krishnamurti. Napisal je: “Ko nastopi spolni problem, ga lahko rešimo le z ljubeznijo.” In Krishnaji pravi: “Ni takega spolnega problema, ki ga ne bi mogli rešiti z ljubeznijo!” Tako se ponavljajo besede iz latinskega pregovora: Omnia vincit amor - Ljubezen osvaja vse.

Clara M. Codd
The Ageless Wisdom of Life

Prevedeno z dovoljenjem Teozofskega društva na Filipinih iz Theosophical Digest, 3rd quarter 1996. Izvleček iz Wisdom, bliss and common sense: secrets of self-transformation by Darshani Deane. The Theosopical Publishing House, 306 West Geneva Road, Wheaton, Ill., U.S.A.

Prevod: Anton Rozman

Zadnjič obnovljena: januar 2009
Copyright © 2005 Teozofija v Sloveniji