Izogibanje zablodi
Harold W. Dempster

Theosophia, maj-junij 1951.

Bhagavad Gita jasno poudarja pomembnost sposobnosti razlikovanja in to, da postane posameznik z izgubo te sposobnosti resnično duhovno reven.

Mogoče je imeti kar precej oster intelekt in dejaven um brez jasnega, duhovno logičnega pojmovanja o danih razmerah.

Vsako človeško bitje je izpostavljeno napačnim pojmovanjem, ob tem, da je sočasno trdno prepričano, da so predstave, ki jih ima, resnične. Takšna drža uma je zelo nevarna, saj smo prepričani, da je dozdevno dejstvo, ki je izpovedano ali opazovano, resnično, ko to ni. Takšno stanje uma se imenuje zabloda, in slovar opredeljuje zablodo kot: “varanje; zavajanje; vsiljevanje; utvara; napaka; zmota; in halucinacija.” Beseda varanje pa je opredeljena kot: “zavajanje ali povzročanje, da se človek moti; vleči za nos; vsiljevati nekaj; razočarati; ukaniti; slepariti; opehariti ali prevarati.” Opeharjeni in zavedeni smo s pomočjo lastnega uma; in zato v zablodi, celo če trditev, izjava ali opomba pride do nas od drugega človeškega bitja; ali iz neke situacije, v zvezi s katero si oblikujemo napačno mnenje. Ne bi smeli verjeti, da je neka trditev v celoti resnična zgolj zato, ker tako pravi neka bistroumna ali razmišljajoča oseba. Ne dovolite si, da bi vas vrgla iz ravnovesja vaša lastna presoja ali pa razlikovanje, na katero je vplivalo dejstvo, da je tako trditev podala neka določena oseba. Preizkusite jo. Opazujte jo. Odkrivajte njeno doslednost ali nedoslednost, in njeno etiko. In vzemite si ves potreben čas.

Bodite pravični, brez predsodkov, odprtega uma in ohranjajte voljnost do obravnave in tehtanja vseh dokazov; šele nato se odločite. Ne verjemite vsega, kar slišite; niti vsega, kar vidite. In pazite se zavajanj vašega lastnega uma. Preverite resničnost vsega, kar vzbudi vašo pozornost. Mislite jasno in globoko!

Iskrenost ni dovolj. Niti ni dober vzgib drugega dovolj, da bi ga rešil pred posledicami njegovih dejanj. Ne sodite nikogar. Odobravajte ali ne odobravajte dejanj ali izjav drugega, ko se vam to zdi primerno. Trdno se držite lastnih načel in brez grenkobe to pravico podarjajte tudi drugim. Ne norčujte se iz samega sebe, pa se boste izognili zablodi.

Prevod: Anton Rozman

Zadnjič obnovljena: januar 2009
Copyright © 2005 Teozofija v Sloveniji