Biti celovita oseba
Aleksej Dolgoruki-Urijevski

Prevedeno z dovoljenjem Alekseja Dolgorukega-Urijevskega s spletne strani Parascience.

“Velika Laž” je v vsaki od svojih mnogih protejskih inkarnacij najbolj zatiralski pojav, ki deluje zoper srečo človeške rase. Podleganje “Veliki Laži” je značilno za civilizacijo na tem planetu. Ker menim, da sta znanje in razumevanje tako ključnega pomena v naših življenjih, sem ga uporabil za moto te organizacije, tako da sem povzročil kar precej “hrupa” glede potrebe, da “skušamo spoznati vsako stvar”. Seveda pa tako vi kot jaz zelo dobro vemo, da je to v naši dobi “informacijske nasičenosti” popolnoma nemogoče. Vendar pa želim predstaviti zamisel, da je v to nemogočo nalogo vključenih več stvari kot pa le to, da se človeka usposobi za to, da mu ne bo mogoče lagati.

Več ko človek ve o izjemno širokem razponu stvari, več ko človek zanima širok razpon stvari, bolj kultiviran človek je. Kulturna oseba, ki je resnično civilizirana, je zaokrožena oseba ali “celovita oseba”. To so ljudje, ki ustvarjajo boljši svet, v katerem lahko živijo VSI ljudje, pa čeprav se jih večina niti ne zaveda koristi, ki jim jih nudijo takšni ljudje. Z zornega kota narave človeškega stanja in družb, v katerih to stanje obstaja, je NAJSLABŠA stvar, ki lahko obstaja to, kar se imenuje “enostranskost”! Kajti ne glede na to, kako se človek odloči, da bo razmišljal, “enostranskost” pomeni “eno-manija”, ki je patologija in neproduktivna za človeško rast in dobrobit.

Obstaja pa še drug izredno vitalen vidik “zaokroženosti”. Človek, ki je “zaokrožen” ali “celovit”, bo precej bolj verjetno srečen neodvisen individualist. Dobro prilagojeni individualisti so namreč tisti, ki so odgovorni za večino napredka, ki je iz tega sveta naredil boljši kraj za življenje.

Seveda vsi vemo, da ta svet trenutno ni dober kraj za življenje, toda tiste dobre stvari, ki obstajajo, tiste resnične koristi, ki obstajajo, so proizvodi dobro zaokroženih individualistov.

Iz “Mravljiščnih Družb” ali “Biriških Kultur” ne pride in ne more priti nič dobrega. Njihova edina korist je “ordnung” ali “red”, pri čemer ne pozabimo, da je pokopališče zelo urejen kraj. Da bi bila koristna, ustvarjalna, vesela, mora biti družba notranje neurejena, vendar samo v tem smislu, da ta “nered” nakazuje svobodo in neodvisnost, kajti nobena od teh stvari ni notranje “urejena”.

Prevod: Anton Rozman

Zadnjič obnovljena: januar 2009
Copyright © 2005 Teozofija v Sloveniji