Jiddu Krishnamurti
Dialog s samim seboj

Vzeto iz razprave na srečanju v Brockwood Parku 30. avgusta 1977.

Spoznam, da ljubezen ne more obstajati, če obstaja ljubosumnost; ljubezen ne more obstajati, kadar obstaja navezanost. Torej, ali je mogoče, da se osvobodim ljubosumja in navezanosti? Spoznam, da ne ljubim. To je dejstvo. Ne bom se slepil; ne bom se pretvarjal svoji ženi in govoril, da jo ljubim. Ne vem, kaj je ljubezen. Vendar vem, da sem ljubosumen in vem, da sem grozno navezan nanjo in da v tej navezanosti obstaja strah, ljubosumje, zaskrbljenost; obstaja neka odvisnost. Ne želim hiti odvisen, vendar sem odvisen, ker sem osamljen; grebem se v službi, v tovarni, in pridem domov in hočem občutiti udobje in tovarištvo, ubežati pred seboj. Sedaj se vprašam: kako se lahko osvobodim te navezanosti? To jemljem samo kot primer.

Kot prvo, ubežati hočem vprašanju. Ne vem, kako se bo končalo z mojo ženo. Ko sem resnično neodvisen od svoje žene, se lahko moj odnos do nje spremeni. Ona je lahko navezana name, sam pa lahko nisem navezan nanjo ali na katerokoli drugo žensko. Vendar bom raziskal. Torej ne zbežal od tega, kar si predstavljam, da bi lahko bila posledica, če bi bil popolnoma osvobojen vsakršne navezanosti. Ne poznam ljubezni, vendar zelo jasno in natančno vidim, brez vsakega dvoma, da navezanost na mojo ženo pomeni ljubosumje, posesivnost, strah, zaskrbljenost, in želim se vsega tega osvoboditi. Tako začnem raziskovati; iščem metodo in se ujamem v sistem. Neki guru pravi: “Pomagal vam bom, da ne boste navezani, naredite to, naredite tisto; prakticirajte to in ono.” Sprejmem, kar pravi, ker vidim, kako je pomembno, da je človek svoboden, in obljublja mi, da bom nagrajen, če bom storil to, kar pravi. Vendar vidim, da iščem nagrado. Vidim, kako neumen sem; hočem biti svoboden in postanem navezan na nagrado.

Nočem biti navezan in kljub temu odkrijem, da sem navezan na idejo, da me bo nekdo, ali neka knjiga ali neka metoda, nagradila z osvoboditvijo od navezanosti. Tako postane nagrada navezanost. Zato rečem: “Poglej, kaj sem storil; pozoren bodi, ne ujemi se v to past!” Ne glede ali je to ženska, metoda ali ideja, še vedno je to navezanost. Sedaj sem zelo pozoren, ker sem se nečesa naučil; to je, da ne zamenjujem navezanosti za nekaj drugega, kar je še vedno navezanost.

E-knjigo si lahko ogledate na naslednji povezavi: Dialog s samim seboj.
Za ogled eknjige potrebujete kratek program DNL Reader.
Kako delujejo e-knjige si lahko preberite v našem Priročniku.
Svoj izvod knjige lahko kupite na naslednji povezavi: Dialog s samim seboj.

Zadnjič obnovljena: april 2009
Copyright © 2005 Teozofija v Sloveniji