Meditacija in pravilno življenje

Izvleček iz Theosophy in New Zealand

Meditacija je rokovanje z energijo. Zato je zelo pomembno, da pred uporabo te energije prečistimo naša telesa. Če tega ne storimo, potem onesnažimo duhovno energijo, tako da ta postane nekoristna ali celo nevarna. Poleg tega tvegamo prekomerno spodbudo in s tem razvijanje negativnih vidikov našega značaja, kar je prav tako nevarno.

Zapomnite si: POT OČIŠČEVANJA SE NAHAJA PRED POTJO RAZSVETLITVE!

Ali se v vsakodnevnem življenju res osredotočamo na stvari, ki jih počnemo, ali pa se nam bolj dogaja, da begamo od ene stvari do druge? Če velja slednje, potem dvanajst ur dnevno izvajamo prakso ne-koncentracije in se le med petnajst ali trideset-minutno meditacijo učimo, kako biti koncentriran. Tako zapravljamo čas in med našo meditacijo usmerjamo energijo v napačno smer, kar je v najboljšem primeru zgolj zapravljanje energije, v najslabšem pa nevarno.

Meditacija se navezuje na nadzor čustev in misli. To pomeni:

1. Imeti moramo željo, da bi zvedeli resnico o sebi; nič, kar je povezano z našimi čustvi in mislimi ne smemo potlačiti ali skriti. Kako naj pričakujemo, da bomo med meditacijo videli v srce Realnosti, če nočemo pogledati niti v svoje lastno srce? Podzavestna vsebina mora biti prav tako jasna kot zavestna.

2. Razviti moramo samo-pozornost. Postati moramo pozorni do naših čutenj in do tega, kakšna čustva si dovoljujemo. Pozorni moramo biti tudi na to, kaj mislimo, in kakšne misli prihajajo in odhajajo skozi naš um.

3. Nato moramo preseči samo-pozornost. Raziskovati in spraševati se moramo, zakaj čutimo ta čustva in mislimo te misli. Odkriti bi morali naše vzgibe in naše cilje.

4. Potem lahko začnemo nadzirati naša čustva in misli. To moramo početi z razumevanjem. Razumeti moramo naše cilje in metode, ki jih uporabljamo za dosego teh ciljev. Če te reorganiziramo v skladu z učenji Modrosti, bo velik del naših želja, misli in hrepenenj, ki nam povzročajo težave, izginil.

Eden od namenov meditacije je, da uskladi osebnost z dušo. Vse, o čemer smo govorili do sedaj, nam pomaga pri tem dosežku, kajti ko so materiali našega eteričnega, astralnega in mentalnega telesa očiščeni, se je usklajenost že odvila.

Prevod: Anton Rozman

Zadnjič obnovljena: januar 2009
Copyright © 2005 Teozofija v Sloveniji