Potreba po etiki
James O’ Connell

Theosophia, zima 1954-1955.

V svojih različnih teozofskih spisih, še posebej v Ključu k teozofiji in Sporočilih članom ameriške sekcije Teozofskega društva, si je H. P. Blavatsky prizadevala vtisniti v ume teozofskih študentov pomembnost Etike. S tem je le hodila po stopinjah predhodnikov, ki so vsi učili, preko navodil in z vzgledom, evangelij Bratske Ljubezni, ki je temelj teozofske Etike. Jezus iz Nazareta in Pavel iz Tarsa, Učitelja, ki ju krščanski svet globoko spoštuje, sta poudarjala nujnost praktičnega vzgleda bratske ljubezni. “Ljubi bližnjega, kakor samega sebe,” je svetoval Jezus. In ko ga je eden od učencev vprašal, na koga naj gleda kot na svojega soseda, je Jezus odgovoril: “Na celotno človeštvo, celo na tiste, ki nam zavidajo ali se od nas razlikujejo po verovanju.” Ljubite svoje sovražnike, jih je opominjal, “delajte dobro tistim, ki vas sovražijo, blagoslavljajte tiste, ki vas preklinjajo, in molite za tiste, ki vas preganjajo in obrekujejo.” Ta zlata pravila je v svojem Pismu ponavljal Pavel in v svojem vzvišenem nagovoru o ljubezni je goreč apostol povedal naslednje: “Brez bratske ljubezni sem nič, pa čeprav bi moral razdeliti vse svoje bogastvo, da bi nahranil revne, in predati svoje telo, da ga zažgejo.”

V drugem sporočilu ameriškim študentom Teozofije se nahajajo naslednje besede, ki jih je H.P.B. prevedla iz pisem Mojstrov Modrosti: “Ni sreče za tistega, ki stalno razmišlja o sebi in pozablja na druge. Vesolje stoka pod težo takšnega delovanja (Karme), ki ga lahko odreši le Karma samo-žrtvovanja. ... Oh, ljudje zahoda, ki naj bi sedaj predstavljali Rešitelje človeštva, ali boste postali, preden prizanesete življenju komarja, katerega pik vas sedaj ogroža, pripadniki Božanske Modrosti ali resnični Teozofi? Če da, potem ravnajte tako, kakor ravnajo inkarnirani Bogovi. Imejte se za nosilce celotnega Človeštva, človeštva kot dela vas samih, in ravnajte v skladu s tem.”

Citirane besede glasno poudarjajo pomembnost Etike - dejanj, ki temeljijo na bratski ljubezni. Takšna dejanja so ključna nota Teozofije. Vsa teozofska učenja so zapisana v etičnem ključu in jih je potrebno prebirati s pravilnim razumevanjem tega ključa. Tajni Nauk je posvečen “vsem resničnim Teozofom v vsaki deželi in vsake rase, kajti ti so ga želeli in za njih je bil zapisan.” In resnični Teozofi so tisti, ki v svojih srcih ohranjajo svetel plamen ognja bratske ljubezni in ki si prizadevajo izžarevati njegovo svetlobo in toploto na svet okoli sebe, tako da lahko vsi ujamejo iskro in prižgejo podobne plamene v svojih srcih. Nihče še ni in ne bo nikoli postal resničen Teozof, ki ne ljubi soljudi, ne glede na njihovo raso, veroizpoved ali druge pogoje, kajti takšna ljubezen je izpolnitev Zakona.

Pravijo, da je Teozofija za tiste, ki si jo želijo. To trditev je potrebno jemati z rezervo. Naj bo tako ali drugače, iskrenega študenta Teozofije ne bo skrbelo, kdo si želi Teozofije in kdo ne. Njegova skrb bo posvečena dajanju praktičnega vzgleda njenega prvega temeljnega načela Univerzalnega Bratstva in temu, da bodo njegova dejanja postala vredna zapisa v Knjigi Življenja, kot dejanja tistega, ki je ljubil soljudi.

Prevod: Anton Rozman

Zadnjič obnovljena: januar 2009
Copyright © 2005 Teozofija v Sloveniji