Nicholas Roerich - poslanec lepote
Utrinki iz video-filma

Lepota in znanje sta nosilna stebra evolucije, vrata k svetovni skupnosti. To ni le prošnja, ampak povelje človeštvu. Ljubezen, delovanje in plemenita dejanja ne smejo biti le abstraktni in mistični simboli za razsvetljene delavce na čudovitem polju ustvarjanja. Vztrajati moramo, da bo ustvarjalni občutek lepote opajal vsakodnevno življenje. Z lepoto osvajamo, z lepoto molimo, v lepoti smo združeni, smo eno.

Zato moramo zbirati zaklade preteklosti in ustvarjati nove obraze herojstva, dosežkov in lepote. Mladim moramo pokazati, kje so resnični zakladi, kje je velika Realnost, kje Človeški Duh.

Kako se boš torej rešil težav v življenju? V žalostnih izkušnjah boš kmalu ugotovil, da je ščit brezbrižnosti in obsojanja brez vrednosti. Da povzroča bolečine, da kot magnet privlači iz teme negativne stvari. Kakšno žalostno prihodnost si si pripravil: širjenje obsojanja, neuspešno hojo po življenski poti, uničujoče izkrivljanje skrivnosti ljubezni?

Zato sledi spoznanju Sv. Frančiška, polnega ljubezni: Ustvarjaj, Ustvarjaj, Ustvarjaj, ...

V tej nenehni ustvarjalnosti boš pridobil modrost veselja. Dan bo prekratek, da bi izpolnil vse, kar bo za tebe pripravil tvoj Duh. V imenu božanskega razumevanja boš začel osvajati uresničitev sinteze, lepote in znanja, ki ju boš uporabil kot skrivno znamenje evolucije. Z ustvarjalnostjo boš uresničil visoko odgovornost pred velikim Neskončnim. Odgovornost bo skrivni instrument v preobrazbi celotnega življenja. Uresničitev odgovornosti ti bo pomagala, da se boš ločil od obsojanja in brezbrižnosti.

Ustvarjaj, pomagaj, dajaj!

To bo spremenilo celotno tvoje bivanje in razpršilo vse težave teme in nevednosti. Stalno veselje bo razblinilo vsakodnevno srditost.

Ustvarjanje novega je plemenito dejanje. Ob ustvarjanju novega ustvarjamo tudi sebe. Ob ustvarjanju se energija vzpenja od začetka do konca. Z ustvarjanjem prihaja tudi lastnost strpnosti, ki nam je tako potrebna. Če vključimo strpnost samo konvencionalno in površinsko, ustvarimo hipokrizijo. Samo s plemenitim ustvarjanjem, preko neneh­nega uresničevanja, prihaja ta čudoviti gost: strpnost. Ta lastnost ustvari, če jo vpeljemo naravno, nasmeh modrosti.

Prevod: Anton Rozman

Zadnjič obnovljena: januar 2009
Copyright © 2005 Teozofija v Sloveniji