Perzijski rožni venec
Mirza Ahmed Sohrob

1. Rad imej človeštvo in mu služi.

2. Hvali sleherno dušo. Če je ne moreš ceniti, pusti, naj gre iz tvojega življenja.

3. Tvegaj, in še tvegaj in ponovno tvegaj.

4. Ne posnemaj. Bodi izviren in iznajdljiv. Izražaj samega sebe in spoznavaj samega sebe. Stoj na svojem lastnem prostoru in se ne naslanjaj na palice, sposojene od drugih.

5. Ni svetnikov brez preteklosti in tudi ni grešnikov brez prihodnosti.

6. V slehernem licu glej Boga in dobroto. Vse popolnosti in vrline so skrite v tebi. Odkrij jih. Tudi odrešenik je v tebi. Dovoli, da te osvobodi njegova milost.

7. Bodi zadovoljen. Bodi ljubezniv, bodi vir čiste sreče. Bodi vsem v pomoč. Naj bo tvoje življenje kakor središče vrtnice, ki tudi kadar molči govori z jezikom vonja. Si trojica iz telesa, uma in duše. Hrana duše pa je božanska ljubezen. Zato hrani svojo dušo z Božansko ljubeznijo, da boš z njo okrepil svoje telo in svojega duha.

8. Bodi gluh in nem za napake drugih. Ne poslušaj prazno govorjenje. Utišaj z vrlim pogovorom tiste, ki govorijo v prazno.

9. Ustavi v svojih žilah in v telesu svojih sinov obtok strupenih kali verskega fanatizma. Nikoli ne razpravljaj z nikomer o svojih religioznih verovanjih. Verska nasprotja povzročajo le sovraštvo in razdor. Religija je Ljubezen in Intimnost, ne pa teološke dogme in slepa verovanja. Kadar sta v tvojem srcu Religija in Ljubezen za bližnje, doživljaš najvišjo religijo in ni več pomembno kako se imenuješ. Prepričan bodi, da se bo svet osvobodil samo z Brezimnim Bogom, ki je Ljubezen; in samo po Njem.

10. Razvij lastnost največje dobrote. Vsaka duša je obdarjena z notranjo lepoto. Odkrij to lepoto in jo pokaži svetu.

11. Religija je osebni odnos človeka z njegovim Stvarnikom. Zaradi ljubezni do Boga, je ne oviraj, je ne organiziraj, niti je ne spremeni v kopico besed. Organizacija v kakršni koli obliki pomeni pogrebni zvonec, navček, religiji.

Tega ne pridigaj, temveč uporabljaj v vsakdanjem življenju in s tem poučuj druge. Ne daj, da ti kdor koli narekuje, kaj moraš napraviti v svojem duhovnem življenju. Edina avtoriteta je Avtoriteta duha, ki je v tebi, in nobenega drugega človeka, živega ali mrtvega.

Nezmotljiva Priča je v središču tvojega bistva - mogočna, velika in najvišja! Njegovo končno pričevanje. On je tvoje najvišje sodišče.

12. Božja ljubezen je v tebi in za tebe. Deli jo z bližnjimi. Ne daj, da bi se oddvojil od drugih bitij, marveč se poveži z njimi v ljubezni. Spoznanje samega sebe po tvojih bližnjih pomeni spoznanje Boga.

13. Bodi pogumen. Spoznaj svoje božansko poreklo. Ti si sončni žarek nesmrtne sreče. Ti in Oče sta Eno.

V tebi je nesmrtni, sijajni Jaz. Spoštuj svoje božansko obeležje in nobeno zlo ne bo nikoli prišlo k tebi. Bogu si enak in ostani pod njegovo zaščito. Če se mu boš pridružil, te bo to privedlo do duhovnega razvoja, ne pa do skrivljenja duše. Živi nad svetom vere in nevere, religije in ateizma, pravovernosti in liberalizma, nad resnico in zmoto, nad dobrim in zlim, in živel boš pri Bogu in v Bogu; Bogu neskončne dobrote, Bogu neskončne lepote, Bogu neskončne popolnosti.

14. V religiji ni prisile. Pot duhovnega razvoja ni posuta z omejitvami  in prisilami, niti s prokletstvi in izobčenji, marveč s stalnim razvojem sveta k svetu, zvezde k zvezdi, ozvezdja k ozvezdju, zmerom in brez konca.

15. Luč luči je v tvojem srcu. Odkrij jo in naj sveti zato, da bo razsvetljevala človeštvo. Ne pričakuj naklonjenosti, ne od prijatelja ne od sovražnika, pa ne boš nikoli razočaran.

16. Premagaj zlobo, zavist, osebno jezo in predsodke, pa boš postal gospodar Usode.

17. Nikdar ne obsojaj. Z obsojanjem drugih obsojaš samega sebe. Niti za trenutek ne pozabi, da je tudi obsojani božji sin. Na neskončnem nebu resnice je tudi mesto za sleherno perut.

18. Ne ubijaj duše pod pretvezo religije, bodisi z grenko grajo ali lažno hvalo. Uboj duše je veliko hujši kot pa uboj telesa. Z očesom pokrivaj grehe; glej samo lepo, samo dobro, samo plemenito.

19. Bodi prijazen, bodi ljubezniv, bodi strpen, bodi radodaren, bodi usmiljen, bodi čuječ, bodi natančen, bodi pozitiven. Vrzi se v ozračje svobode. Hodi po poti, ki si si jo izbral in ne daj, da bi te pri tem zmotila kakršna koli kritika.

To je pot uspeha, sreče, zdravja in slave. Hodite po tej poti vse dni vašega življenja.

Prevod: Anton Jesse
Uredil: Anton Rozman

Zadnjič obnovljena: januar 2009
Copyright © 2005 Teozofija v Sloveniji