Helena Petrovna Blavatsky

Helena Petrovna Blavatsky na splošno velja za utemeljiteljico sodobnega teozofskega gibanja, katere osnovni namen je bil izoblikovati jasno filozofijo za svetovno razširjeno sodobno spirit(ual)istično gibanje, ki se je sprožilo v Združenih državah Amerike okoli leta 1850. S svojo življenjsko zgodbo in nadvse plodnim delovanjem je prvič v zgodovini človeštva razkrila delovanje ezoteričnih tokov, ki so pomembno vplivali na izoblikovanje zahodne kulture, kakršno poznamo danes.

Njen opus, ki zajema nekaj monumentalnih knjižnih dosežkov (Odstrta Izida, Tajni nauk, Ključ teozofije, Glas tišine) in brezštevilne članke v mnogih spiritualističnih in teozofskih revijah, je zbran v HPB Collected Writings (Zbrana dela HPB). Nadvse obsežna korespondenca je do določene mere že objavljena, vendar še vedno ostaja predmet nadaljnjega raziskovanja in objavljanja. Navkljub dodobra razkritemu vpogledu v njeno življenje in delo, pa Helena Petrovna Blavatsky ostaja enigmatična osebnost in predmet nadaljnjega raziskovanja številnih privržencev in nasprotnikov ter vse bolj tudi akademskih raziskovalcev Zahodnega ezotericizma.

V prvi knjigi: H.P. BLAVATSKY – IZBOR ČLANKOV boste našli, poleg omejenega izbora njenih člankov, tudi njeno kratko biografijo. Za začetek pa je morda dobro prebrati članek WHY TAKE BLAVATSKY SERIOUSLY?

Za bolj raziskovalne obiskovalce dodajamo povezave do spletnih strani v angleškem jeziku, na katerih je mogoče pridobiti širšo in bolj poglobljeno informacijo o Heleni Petrovni Blavatsky: BLAVATSKY ARCHIVES – … your gateway to a wide array of valuable information and material on the life, work, writings and teachings of H. P. Blavatsky, the founder of modern Theosophy. BLAVATSKY COLLECTED WRITINGS – The full set of Blavatsky’s articles. She doesn’t bore, she doesn’t repeat herself and she keeps on fascinating. BIOGRAPHIES AND BIOGRAPHICAL STUDIES ON AND ABOUT HELENA P. BLAVATSKYBLAVATSKY SPEAKSBLAVATSKY LECTURESBLAVATSKY ON THEOSOPHY WIKIBLAVATSKY ON THEOSOPHICAL ENCYCLOPEDIA.

Helena P. Blavatsky - Izbor člankov

Samozaložba Anton Rozman

Prva elektronska izdaja, 2022

ISBN: 978-961-6561-45-7 (PDF)

Publikacija je brezplačna

Dragulji z vzhoda

Samozaložba Anton Rozman

Prva elektronska izdaja, 2022

ISBN: 978-961-6561-46-4 (PDF)

Publikacija je brezplačna

Glas tišine

Samozaložba Anton Rozman

Druga elektronska izdaja, 2022

ISBN: 978-961-6561-47-1 (PDF)

Publikacija je brezplačna

Dodajamo še dve knjigi v pdf formatu, in sicer: H.P. BLAVATSKY ON YOGA in H.P. BLAVATSKY ON OCCULTISM, ki ju je uredila Erica Georgiades iz besedil Helene Petrovne Blavatsky. Izvorno sta bili pripravljeni kot posebni elektronski izdaji spletne teozofske revije Theosophy Forward.

Temelji ezoterične filozofije

Samozaložba Anton Rozman

Prva elektronska izdaja, 2023

ISBN:

Publikacija je brezplačna

Z uporabo te strani se strinjate z namestitvijo piškotkov, kot je opisano v naši Politiki zasebnosti.